» sms
начало » sms
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Въвеждат забрана за SMS при шофиране

 Губернаторът Скот подписа документа, ограниченията влизат в сила от 1 октомври(05/28/13) Изпращането на текстови съобщения по време на шофиране стана незаконно във Флорида, след като във вторник губернаторът Рик Скот подписа законопроекта, изпратен му от Сената след дългогодишни опити Флорида да се присъедини към повечето щати, където това е забранено.

Сенатът гласува 39-1 в полза на проектозакона, че е незаконно да се чете или изпраща текст по имейла или SMS по време на шофиране. Мярката допуска изпращането на съобщения на червен светофар, използването на GPS, както и съобщаването на престъпно поведение. Законопроектът също така позволява разговорите, ако водачът не пише или чете. Шофьорите ще могат да ползват телефоните освен за навигация, но и за да се информират за времето или да слушат радио.

Новата забрана влиза в сила от 1 октомври. Тя ще засегне 14 милиона лицензирани шофьори във Флорида. Глобата за неспазване е 30 долара при първо нарушение.

Още през 2011 г. американската Национална комисия за транспортна безопасност призова за федерална забрана на разговорите и изпращането на текстови съобщения по време на шофиране. Препоръката на комисията обхваща преносимите устройства, но обхватът й е по-широк от въведените вече в някои щати регулации, повечето от които забраняват изпращането на текстови съобщения при шофиране.

Всяка година средно 3,000 души в САЩ са загинали в катастрофи, предизвикани от разсейване. Повод за препоръката на комисията беше верижна катастрофа в щата Мисури с 2 жертви, причинена от шофьор, изпращащ текстово съобщение.

В момента 35 щата забраняват изпращането на текстови съобщения по време на шофиране, но само 12 и говоренето по телефона. Според експерти, обаче, производителите на комуникационните средства и мобилни телефони са много находчиви и широкообхватната забрана, предложена от комисията, трудно може да бъде приложена. Затова досега федералните и щатски регулации са били съсредоточени върху по-очевидното разсейване – текстовите съобщения – и са фокусирани върху индивидуални таргет групи, като водачи на камиони или федерални служители.

В същото време, американската автомобилостроителна промишленост е направила сериозни инвестиции в хендсфри технологиите, като примерно Bluetooth, който се монтира серийно или опционално в повечето нови модели.

Президентът Обама през 2009 г. забрани с указ писането на SMS съобщения по време на шофиране. Заповедта е за всички държавни служители, независимо дали карат служебни или лични автомобили. Обама смята, че правителствената администрация, която надвишава 3 милиона души, трябва да даде пример в борбата с рисковете от пътни инциденти.

Указът забрани също чата и обновяването на статуса в социални мрежи.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
05/24/2022
Карп, Карпo
05/28/2022
Емил, Емилия, Емилиан, Емилианa
06/05/2022
Валери, Валерия
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news