» BIT
начало » BIT
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Кореспондентът на bTV в САЩ става шеф на новините в BIT

От 18 юли BIT ще излъчва за сънародниците ни в Северна Америка

(06/03/13) Дългоочакваният старт на първия телевизионен канал за българите в Северна Америка BIT (Bulgarian International Television) ще бъде на 18 юли, четвъртък, от 20 часа източноамериканско време. Телевизията ще стартира с едночасова емисия новини, последвана от филм за третия български събор в Чикаго, който събира хиляди наши сънародници.

След 6-месечен ремонт в петък екипът на BIT официално откри новите си супремодерни студиа в предградието на Чикаго Бенсънвил. Червената лента прерязаха собственикът на медията Павел Вълнев и кметът на Бенсънвил Франк Сото. На церемонията присъстваха представители на различни държавни институции в Чикаго и предградията, бизнес партньори и представители на различни български организации и медии в Чикаго.

„Стартираме на 18 юли с едночасова емисия новини и филм за третия български събор, който се провежда този уикенд в Чикаго", обяви Ясен Дараков, който официално беше представен като директор на новините на новата медийна група.

Дараков е кореспондент на bTV в Съединените щати от 2003 г. Прави стотици репортажи от горещи точки и събития. Той е първият и единствен български журналист, поканен два пъти на червения килим на наградите „Оскар", където интервюира Джордж Клуни, Анджелина Джоли, Кристофър Плъмър и др. Сред събитията, които е отразявал на живо, са терористичните атаки в Бостън, погребението на Уитни Хюстън, убийството на Осама бен Ладен, годишнините от атаките на 11 септември от Кота нула в Ню Йорк, смъртта на Майкъл Джексън, петролният разлив на Би Пи в Мексиканския залив, наводенията по поречието на Мисисипи от 2011 г., три президентски кампании в САЩ, тероризъм и национална сигурност и др.

Собственикът на медията Павел Вълнев и кметът на чикагското предградие Бенсънвил Франк Сото прерязаха лентата на студиата.
От февруари 2011 г. е единият от издателите и главен редактор на водещия вестник за българите в САЩ и Канада BG VOICE. На откриването Дараков съобщи и за обединението между BG VOICE и новата BIT Media Group, което ще даде възможност за повече новини и полезна информация за българите по света в мултимейдините платформи на групата - принт, онлайн, телевизия и радио.

„Телевизията е насочена към цялата българска общност извън България. Това са в момента около 2 млн. българи, които живеят извън страната", заяви собственикът на канала Павел Вълнев. "Точно това е нашата аудитория. Ние започваме онлайн излъчване първоначално, след това ще бъде качена на кабелна ТВ и на по-късен етап ще бъде ефирно."

Павел Вълнев и брат му Румен Вълнев са собственици на новия канал. Двамата притежават най-голямата българска транспортна компания в САЩ „Америфрейт системс“, която дава работа на стотици българи. Преди около година решават да инвестират в българска телевизия с идеята да опазят родния език и традиции на хиляди километри от Родината. Павел и Румен Вълневи са редовни дарители на българските училища в Чикаго, фолклорни състави и спортни отбори. За трета година организират и безплатен български събор, който събира хиляди наши сънародници в Чикаго за два дни с музика, танци, спортни турнири и забавления за цялото семейство.

BIT ще бъде достъпна напълно безплатно на сайта на телевизията www.BITelevision.com – на живо и on demand, както и с приложения за мобилни телефони и таблети, работещи под iOS и android.

Мотото на новините на BIT е „На ваша страна". Целта на канала е да бъде в помощ на българите, които живеят в чужбина. Емисията стартира на 18 юли на живо от новите студиа на телевизията. Първоначално водещ ще бъде Ясен Дараков, а екип от репортери в САЩ, Канада и България ще покриват най-важните и полезни теми, специално подбрани за специфичните интереси на аудиторията на BIT. Телевизията вече е партньор със CNN, което позволява бързото отразяване на извънредни и актуални събития с живи връзки и репортери от мястото на събитието.

В следващите дни ще бъде открито и кореспондентско бюро в София, откъдето ще се следят и предават актуалните събития от Родината. В средносрочен план ще бъдат наети и екипи в градове с големи български общности по света.

Над 50,000 фута (над 15 км) кабели са разпънати в студиата за по-малко от седмица. Телевизията ще снима и ще излъчва в HD формат. Общата площ на студийния комплекс е повече от 1,000 кв.м, а дизайнът е на една от най-известните компании за студио дизайн BDI. По проекти на тази компания са направени студията на CBS, ABC7 в Чикаго, CCTV в Китай и др.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/03/2022
Атанас, Атанаска
07/05/2022
Недялко, Недялкa, Недa
07/09/2022
Олег, Олгa, Оля
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
БГ Флорида

Create Your Badge
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news